(function (h, o, t, j, a, r) { h.hj = h.hj || function () { (h.hj.q = h.hj.q || []).push(arguments) }; h._hjSettings = { hjid: 1133926, hjsv: 6 }; a = o.getElementsByTagName('head')[0]; r = o.createElement('script'); r.async = 1; r.src = t + h._hjSettings.hjid + j + h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window, document, 'https://static.hotjar.com/c/hotjar-', '.js?sv=');

Coronakrisens indflydelse på vores branche

Covid-19 har haft omfattende indflydelse på landets økonomi og byggebranche. Danmark har været delvist nedlukket i løbet af året med usikkerhed og svære økonomiske konsekvenser for dele af erhvervslivet til følge.

Vi kan imidlertid glæde os over, at byggebranchen lader til at være mindre ramt end andre dele af erhvervslivet. Det kan til dels tilskrives byggebranchens rolle i økonomien. Regeringen har fra starten af Coronakrisen været opsatte på at holde byggeriet og byggecentre åbent og i gang. Derfor slap byggebranchen for nedlukningen og har gennem hele krisen været med til at holde de økonomiske hjul kørende.

Vi har sammen med byggeriets øvrige organisationer gentaget behovet for økonomiske håndsrækninger til branchen. Det har regeringen lyttet til og har i den forbindelse søsat flere initiativer, der skulle understøtte byggeriet i den svære tid. Det har blandt andet resulteret i at det kommunale anlægsloft er suspenderet for 2020, og regeringen har foreslået at hæve beløbet for håndværkerfradraget midlertidigt.

Byggeriet og de danske byggecentre har til trods for svære vilkår klaret sig strålende. Dette skyldes foruden de førnævnte økonomiske tiltag, at man i byggecentrene oplevede en utrolig stigning af salget til private kunder. Væksten i byggecentrene har således været 10,1 % højere i årets første tre kvartaler, end tilfældet var sidste år.

I Danske Byggecentre har vi fra starten af Coronakrisen advokeret for, at branchen undgik nedlukning. Vi har sideløbende informeret medlemmer om korrekt arbejdsgang under Coronakrisen. Vi har desuden foreslået at bruge Coronakrisen som startskud på den grønne omstilling byggebranchen skal gennemgå.

Byggeriets klimapriser

På grund af Coronakrisen blev vi desværre nødt til at aflyse den stort anlagte og fuldstændigt udsolgte Byggeri’20-messe i Fredericia. Vi måtte som ansvarlig arrangør følge Sundhedsmyndighedernes anbefalinger og valgte derfor at udskyde messen til 2022.

Senere på året lykkedes det at samle repræsentanter fra branchen og holde kåringen af Byggeriets Klimapriser. Det var vigtigt for os at hylde de innovative løsninger og virksomheder, der hver dag arbejder for at forbedre byggebranchen. Særligt i år - på 10 års jubilæet for priserne – valgte vi at uddele fire priser nemlig klima, energi, miljø - og arbejdsmiljø, som den nye i klassen.